Incontinentie
Wat is urine incontinentie?
Urine incontinentie is het op het verkeerde moment verliezen van urine. Met incontinentie kunt u last hebben om te beginnen met plassen of uw plas ophouden wanneer u nodig moet.
Bij urine incontinentie zijn de bekkenbodemspieren betrokken. Deze spieren zijn aan de onderkant van het bekken aangehecht en lopen van voor naar achteren, in een komvorm die omhoog komt om de interne organen te ondersteunen en de sluitspieren te controleren. De bekkenbodemspieren helpen ook bij het ondersteunen van de onderrug, het stabiliseren van het bekken en helpen bij seksuele activiteit. Vrouwen hebben vaker last van urine incontinentie dan mannen, maar het komt ook voor bij mannen.
Met behulp van een een bekkentherapeut kunnen uw klachten verholpen worden. Neem contact met ons op om te zien wat wij voor u kunnen doen.
Welke vormen van incontinentie zijn er?
Uw bekkenfysiotherapeut zal een onderzoek doen om de oorzaken van uw urine incontinentie vast te stellen. Uw therapeut zal ook vaststellen of u doorverwezen moet worden naar een arts voor aanvullend onderzoek.
Hoe kan een bekkenfysiotherapeut helpen?
Op basis van de uitkomst van het onderzoek zal uw fysiotherapeut persoonlijke behandelingen aanbieden om uw bekkenbodemspieren te versterken en om hun functie te verbeteren. Uw fysiotherapeut kan u helpen om:
- Controle te krijgen over uw symptomen
- De behoefte aan incontinentiemateriaal en speciaal ondergoed, medicijnen tegen incontinentie en een mogelijke operatie te verminderen
Uw bekkenfysiotherapeut zal u laten zien hoe u de juiste spieren “vindt” en ze correct gebruikt. Met bekkenbodemoefeningen helpt uw therapeut u om deze spieren te versterken zodat uw meer controle heeft over uw blaas.
Uw bekkenfysiotherapeut zal:
- Zal u laten zien hoe u de juiste spieren “vindt” en ze correct gebruikt
- Bekkenbodemoefeningen gebruiken om u te helpen om deze spieren te versterken zodat uw meer controle heeft over uw blaas. Bekkenbodemoefeningen omvatten “kegel oefeningen”, waarbij u de sluitspieren voorzichtig aanknijpt en de billen, dijen en buikspieren samenknijpt.
- U instrueren in oefeningen om andere belangrijke spieren te stretchen en sterk te maken, zodat ze een goede blaasfunctie kunnen ondersteunen.
Afhankelijk van uw symptomen en mate van ongemak, kan uw fysiotherapeut besluiten om biofeedback te gebruiken om u bewust te maken van hoe uw bekkenbodemspieren werken en hoe u ze beter onder controle kunt houden. Vaginaal of rectaal aangebrachte elektroden meten spieractiviteit en laten die op een monitor zien; de therapeut zal samen met u naar deze resultaten kijken om ze te begrijpen en te veranderen. De therapeut kan ook elektrische stimulatie gebruiken om uw inzicht over uw spieren te verbeteren en om spierkracht te vergroten.
Uw bekkenfysiotherapeut kan informatie geven over:
- Dieet en voeding om voedsel en drinken te vermijden waardoor de blaas geïrriteerd kan raken
- Gedragsverandering waardoor symptomen erger worden.
- Manieren om plasaandrang en –frequentie te verminderen.
Welke fysiotherapeut heb ik nodig bij urine incontinentie ?
Alle fysiotherapeuten zijn door opleiding en ervaring voorbereid om een veelheid aan aandoeningen of blessures te behandelen. U kunt overwegen:
- Een fysiotherapeut te zoeken met ervaring in het behandelen van mensen met urine incontinentie gezondheidsproblemen.
- Een bekkenfysiotherapeut te zoeken die een opleiding in fysiotherapie voor vrouwengezondheid heeft doorlopen. Deze therapeut heeft speciale kennis, ervaring en vaardigheden die op uw aandoening van toepassing kunnen zijn.
U kunt fysiotherapeuten met deze specialisaties vinden in onze praktijk.
Wat zijn algemene tips als u op zoek bent naar een fysiotherapeut (of een andere zorgverlener)?
Enkele tips:
- Vraag om aanbevelingen van familie en vrienden of van andere zorgverleners
- Vraag als u contact opneemt met een praktijk voor fysiotherapie voor een afspraak, naar de ervaring van de fysiotherapeut in het helpen van mensen met urine incontinentie.
- Wees er tijdens uw eerste bezoek aan de fysiotherapeut op voorbereid om uw symptomen zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven en te zeggen waardoor uw symptomen erger worden.