Je kunt ongezond sporten. Dit is sporten zonder voldoende rust.

Als je sport, verleg je grenzen en ga je tot het uiterste, maar neem je te weinig rust dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. In deze FAQ worden de volgende vragen beantwoord:

Waarom is rust zo belangrijk na het sporten?

Rust is net zo belangrijk als het sporten: Als je precies genoeg rust neemt, ga je vooruit en kan je steeds beter presteren, maar als je een langere periode te weinig rust neemt na het sporten kun je jezelf overtrainen.

Je herstelt dan minder snel van je training, je bent blessuregevoeliger, je hebt minder energie en je weerstand kan afnemen.

Dit wil je natuurlijk niet. Het is daarom belangrijk dat je goed op de signalen let, die je lichaam aangeeft.

Wat is de optimale rustperiode na intensief sporten?

Er wordt vaak gezegd dat je 24 tot 48 uur rust moet nemen na het sporten. In deze uitspraak rust een kern van waarheid.

Het belangrijkste is, dat je naar je eigen lichaam luistert. Heb je geen spierpijn meer en voel je je weer energiek, dan ben je klaar om weer te gaan sporten. Dit is een belangrijk signaal.

Welke invloed heeft voeding op rust?

Voeding heeft een belangrijke invloed op je rustperiode. Bij frequent sporten heb je meer calorieën nodig in vergelijk met iemand die minder vaak sport.

Als je te weinig calorieën binnenkrijgt heb je minder energie. Dit heeft dan een negatieve invloed op je herstelperiode.

Ook eiwitten zijn belangrijk als je intensief sport. Als je te weinig eiwitten binnenkrijgt, zul je minder goed kunnen presteren en minder goed herstellen van je spierpijn.

Heeft slaap invloed op je rustperiode?

Slaap heeft zeker een invloed op je rustperiode. Mensen, die veel sporten, vergen meer van hun lichaam dan mensen, die minder/niet sporten. De norm bij mensen, die veel sporten, is een nachtrust van minimaal 8 uur.

Tijdens deze periode is er een verbetering van de algemene conditie. Ook wordt er een groeihormoon aangemaakt, dat de spiermassa stimuleert. Dit zorgt voor herstel van je spieren.

Heeft stress invloed op je rustperiode?

Cortisol wordt aangemaakt om spieren van energie te voorzien. Ook stimuleert het de vetopslag om voor een volgende training extra energie beschikbaar te hebben.

Door langdurige stress of intensief trainen (zoals bv bij topsporters) is de adrenaline continu te hoog. Neem je dan geen rust dan maakt je lichaam steeds extra cortisol (stresshormoon) aan in je bloed en wordt er roofbouw op je lichaam gepleegd.

Te veel cortisol heeft een negatieve invloed op de spieropbouw en herstel. Verder verzwakt je immuunsysteem bij te veel stress, dit kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt.